Mýty o potravinách – TOP 5 produktov, ktoré sa len tvária, ako zdravé
V dnešnej dobe sa na nás z každého rohu valia reklamy na „zdravé“ potraviny, ktoré majú podporiť náš štýl života, pomôcť s chudnutím alebo poskytnúť kvalitné živiny. Mnoho z nich však nie je tak zdraviu prospešných, ako by sa mohlo zdať, a často sa jedná len o mýty v potravinách. Poďme sa pozrieť na niekoľko populárnych produktov, ktoré sa len tvária ako zdravé.
Proteínové tyčinky
Proteínové tyčinky sa často prezentujú ako ideálna desiata pre športovcov alebo ako zdravá alternatíva sladkostí. Pri bližšom pohľade na zloženie však zistíme, že obsahujú veľké množstvo pridaného cukru, glukózovo-fruktózový sirup a často aj palmový olej. Tieto ingrediencie prispievajú k inzulínovej rezistencii, podporujú nárast telesného tuku a zvyšujú riziko srdcovo-cievnych ochorení (Bray et al., 2004). Okrem toho niektoré tyčinky obsahujú emulgátory a konzervačné látky, ktoré môžu spôsobiť zažívacie problémy.
Ako si vybrať lepšiu alternatívu? Ak už siahať po proteínových tyčinkách, je vhodné hľadať tie, ktoré obsahujú minimum pridaného cukru a neobsahujú umelé prísady. Ideálne je pripraviť si domáce tyčinky zo zdravých ingrediencií, ako sú orechy, semienka a kvalitný proteín.
Cereálie
Raňajkové cereálie sa často označujú za „zdravú“ voľbu na ráno. Avšak mnohé obsahujú vysoké množstvo cukru – až 25 g na 100 g produktu, čo predstavuje približne 6 čajových lyžíc cukru! Takéto množstvo cukru spôsobuje rýchle výkyvy hladiny cukru v krvi, vedie k pocitom hladu a môže prispievať k nárastu telesnej hmotnosti (Malik et al., 2010).
Okrem toho obsahujú cereálie rôzne emulgátory, konzervanty a farbivá, ktoré nie sú príliš prínosné pre zdravie. Namiesto kupovaných cereálií je lepšie zvoliť si ovsené vločky s prídavkom čerstvého ovocia a orechov.
Arašidové maslá
Arašidové maslo má povesť zdravého zdroja bielkovín a zdravých tukov. No mnohé komerčne dostupné arašidové maslá obsahujú pridaný palmový olej, ktorý zvyšuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu a nie je ekologicky udržateľný. Okrem toho arašidy patria medzi plodiny, ktoré sa často postrekujú pesticídmi, čo môže zvyšovať expozíciu toxickým látkam.
Ako si vybrať správne arašidové maslo? Najlepšou voľbou je 100 % arašidové maslo bez pridaného cukru, olejov a konzervantov. Alternatívou môžu byť orechové maslá z mandlí alebo kešu, ktoré majú podobný nutričný profil, ale často obsahujú menej pesticídov.
Ovocné šťavy
Mnohí si myslia, že pitie ovocných štiav je zdravé. Avšak priemyselne vyrábané šťavy sú často vyrobené z koncentrátov, do ktorých sa pridávajú konzervanty, farbivá a značné množstvá cukru (Hu, 2013). V porovnaní s celým ovocím obsahujú menej vlákniny, čo vedie k rýchlejšiemu nárastu hladiny cukru v krvi a nižšiemu pocitu sýtosti.
Ako si vybrať lepšiu alternatívu? Najlepšou voľbou je konzumácia celého ovocia, ktoré obsahuje prirodzenú vlákninu a pomáha regulovať hladinu cukru v krvi. Ak máte chuť na džús, ideálne je pripraviť si čerstvo lisovanú šťavu doma bez pridaného cukru.
Zeleninové čipsy
Zeleninové čipsy sa často propagujú ako zdravá alternatíva k bežným zemiakovým čipsom. No pravdou je, že aj keď obsahujú zeleninu, často sú vypražané vo veľkom množstve oleja, čo ich robí rovnako kalorickými ako bežné čipsy. Okrem toho obsahujú množstvo konzervačných látok a ochucovadiel.
Ako si vybrať lepšiu alternatívu? Najlepšou možnosťou je vyberať pečené alebo sušené zeleninové čipsy bez pridaných tukov a umelých prísad, alebo si pripraviť domácu verziu pečených zeleninových lupienkov.
Je dôležité uvedomiť si, že nie všetky potraviny, ktoré sa prezentujú ako zdravé, skutočne prospievajú nášmu zdraviu. Mýty o potravinách a marketingové triky nás môžu ľahko zmiasť a viesť k nesprávnym výživovým rozhodnutiam. Preto je kľúčové čítať zloženie produktov, sledovať množstvo pridaného cukru, umelých prísad a nezdravých tukov.
Zdroje:
-
BRAY, G. A., NIELSEN, S. J. a POPKIN, B. M. Consumption of high-fructose corn syrup in beverages may play a role in the epidemic of obesity. Obesity Research [online]. 2004, 12(6), 551-556. DOI: https://doi.org/10.1038/oby.2004.79 [Citované: 18. 3. 2025].
-
MALIK, V. S., SCHULZE, M. B. a HU, F. B. Intake of sugar-sweetened beverages and weight gain: a systematic review. The American Journal of Clinical Nutrition [online]. 2010, 92(4), 727-734. DOI: https://doi.org/10.1056/NEJMra0905352 [Citované: 18. 3. 2025].
-
HU, F. B. Resolved: there is sufficient scientific evidence that decreasing sugar‐sweetened beverage consumption will reduce the prevalence of obesity and obesity‐related diseases. Diabetes Care [online]. 2013, 36(1), e8-e8. DOI: https://doi.org/10.1007/s11892-013-0386-6 [Citované: 18. 3. 2025].