Cukrovka 2. typu – prečo ju máte, aj keď nejete sladkosti?
Cukrovka – Diabetes Mellitus – je jednou z najčastejších civilizačných ochorení dnešnej doby, ktorá vzniká najmä v dôsledku zlej životosprávy alebo nezdravého životného štýlu. Najdôležitejšími aspektami zdravého životného štýlu sú bezpochyby strava a pohyb, no nezanedbateľnými sú aj životné prostredie a stres. Dobrou správou je, že cukrovke 2.typu sa vieme vyhnúť resp. ju v istom štádiu ochorenia vieme zvrátiť. Cukrovka 2 typu, ktorú nájdete pomenovanú aj ako DM 2 type, už dávno nie je „stareckou cukrovkou“ ako sa tradovalo pred 50 rokmi. Postihuje aj deti a mladých ľudí a môžeme povedať, že až 90% všetkých typov diabetov je práve DM 2.typu najčastejší.
Diabetes 2. typu postihuje mužov a ženy rôznymi spôsobmi. Vyskytuje sa až 2-krát častejšie u mužov, no u žien zvykne byť komplikovanejšia a s vyšším rizikom úmrtia.
V skratke -ako vzniká cukrovka?
Glukóza, alebo hovorovo nazývaný cukor, sa metabolizuje prostredníctvom pankreatického hormónu inzulín. K tomu dochádza samozrejme po príjme akejkoľvek stravy alebo nápoje, pričom väčšie množstvo inzulínu si vyžadujú jedlá a nápoje obsahujúce pridaný cukor bez vlákniny. Tento cukor je potom buď použitý na energiu – ak sa po jedle hýbeme a jedlo bolo adekvátneho množstva k pohybu alebo sa uskladňuje.
Postupne – deň po dni, týždeň po mesiaci a nakoniec po rokoch nevyváženej stravy a absencie pohybu a športu sa telo unaví, a najprv dochádza k odolnosti tela voči tomuto hormónu, čím zároveň dochádza ku zvýšenej hladine cukru v krvi bez jeho odvádzania do tela. Veľmi v skratke takto vzniká cukrovka.
Vzniká cukrovka iba u ľudí, ktorí jedia veľa sladkostí?
Je dôležité povedať, že cukrovka nevzniká iba u ľudí, ktorý sa „prepchávajú“ sladkosťami. Jedlo sa nedelí na slané a sladké a nedefinuje sa tým jeho „zdravosť – nezdravosť“. Rovnako nezdravá je polotovarovaná žemľa natretá črievkovým „syrom“, naložená salámou a zapitá light vineou – ako donut s nutelou. Rovnako nezdravé sú čipsy – ako keksíčky – a to aj z hľadiska ochorenia na cukrovku 2. typu a ďalších ochorení akými sú pečeň, či kardiovaskulárny systém.
Je to aj váš prípad?
Prečítajte si aj náš článok: Cukrovka 2. typu u žien
Vznik cukrovky 2.typu podľa pohlavia
Existujú 2 typy „cukroviek“
Cukrovka alebo Diabetes mellitus type 1, DM 1, T1DM – je bežnejší u detí, pretože je to autoimunitné ochorenie, ktoré sa prejaví zväčša už v detstve. Postihuje menej než 10% chorých na diabetes.
Cukrovka 2. typu je spojená s postupnou inzulínovou rezistenciou spojenou s prírastkom hmotnosti, neaktívnym životným štýlom bez športu a nesprávnou stravou. Vyskytuje sa častejšie u mužov, najmä vo veku 35-45 rokov.
Androgénny hormón testosterón stimuluje rast svalov, vlasov, zmenu hlasiviek a vývoj pohlavných orgánov. Pomáha mužom počas celého života s udržiavaním libida a s tvorbou spermií. Ženy produkujú testosterón len vo veľmi maličkých objemoch, čo pomáha udržiavať rovnováhu hormónov po menopauze. Výskum ukazuje, že existuje súvislosť medzi testosterónom a rozvojom cukrovky 2. typu u mužov, pričom nižšie hladiny vedú k vyššiemu výskytu ochorenia. U žien je to naopak: vyššia hladina testosterónov u žien značí vyššie riziko ochorenia. Testosterón sa totiž podieľa aj na ukladaní tuku, podkožného aj viscerálneho. Podkožný tuk sa nachádza na povrchu kože a viscerálny tuk sa nachádza okolo orgánov. Nuž a už sme pri našom známom kritickom pohľade do zrkadla na naše brucho. Zvýšené ukladanie viscerálneho tuku znamená rastúce brucho – a postupne abdominálnu obezitu. Nízke hladiny testosterónov u mužov môžu viesť k väčšiemu ukladaniu tuku do oblasti brucha. Ale tu sa zastavme na chvíľu. Nezabúdajme, že človek bude má jesť vyvážene, má dodržiavať vo väčšej miere (na 80%) vyrovnaný príjem a výdaj, má jesť jedlá zo základných surovín a má športovať – obmedzí tým aj rast brucha. Je to teda raz a znova v našich rukách.
Obezita je častejšia u žien
Prudký nárast diabetes mellitus 2. typu (T2DM) a súvisiace komplikácie sprevádzajú narastajúce dôkazy o klinicky dôležitých rozdieloch medzi pohlaviami. T2DM je častejšie diagnostikovaný v nižšom veku a indexe telesnej hmotnosti u mužov; najvýraznejší rizikový faktor, ktorým je obezita, je však bežnejší u žien. Vo všeobecnosti sú medzi krajinami pozorované veľké rozdiely v pomere pohlaví. Rozdiely v biológii, kultúre, životnom štýle, životnom prostredí a sociálno-ekonomickom postavení ovplyvňujú rozdiely medzi mužmi a ženami v predispozícii, vývoji a klinickom obraze. Genetické vplyvy a epigenetické mechanizmy, nutričné faktory a sedavý spôsob života ovplyvňujú riziko a komplikácie rozdielne u oboch pohlaví. Okrem toho majú pohlavné hormóny veľký vplyv na energetický metabolizmus, stavbu tela, funkciu ciev a zápalové reakcie. Endokrinná nerovnováha teda súvisí s nepriaznivými kardiometabolickými vlastnosťami, pozorovateľnými u žien s nadbytkom androgénov alebo u mužov s hypogonadizmom. Biologické aj psychosociálne faktory sú zodpovedné za rozdiely medzi pohlaviami v riziku a výsledku diabetu. Celkovo sa zdá, že psychosociálny stres má väčší vplyv na ženy ako na mužov.
Prečítajte si aj náš článok: Ktorá pandémia je väčšia ako kovid?
Okrem toho majú ženy väčšie zvýšenie kardiovaskulárneho rizika, infarktu myokardu a úmrtnosti na mozgovú príhodu ako muži v porovnaní s nediabetickými subjektmi. Keď sa však začne dialyzačná liečba, mortalita je porovnateľná u mužov aj u žien. Zdá sa, že cukrovka oslabuje ochranný účinok ženského pohlavia pri rozvoji srdcových chorôb a nefropatie. Endokrinné faktory a faktory správania sa podieľajú na rodových nerovnostiach a ovplyvňujú výsledok. Viac výskumov týkajúcich sa pohlavne dimorfných patofyziologických mechanizmov T2DM a jeho komplikácií by mohlo v budúcnosti prispieť k personalizovanejšej starostlivosti o diabetes, a tak by podporilo väčšiu informovanosť o rizikových faktoroch špecifických pre pohlavie a pohlavie.
Zdroj: Medical News Today, NCBI