Zeleninové udon s tamari
(hlavné jedlo, vegan, low cost)
Preložme tento moderný názov do bežnej kuchynskej reči.
Udon je typ cestovín. Môžete kúpiť konkrétne tento typ alebo ho vymeniť za akékoľvek cestoviny. Udon veiete kúpiť ako sušené cestoviny alebo ako čerstvé. Vtedy sú balené v jemnom náleve. Nie sú lacné.
Môžete ich nahradiť jednoducho cestovinami – tvarom, aký máte radi. Pri týchto receptoch dobre ukážu „špagetové“ typy cestovín. Makaróny alebo linguine. Podľa možnosti si vyberte celozrnné alebo durum, či semolínu.
Tamari je v podstate sójová omáčka. Ale pozor, prosím. Nie „tá“ sójová omáčka, ktorá okrem sóje, vody a soli obsahuje množstvo ďalších prísad. Vyberajte starostlivo, venujte etikete potraviny pár sekúnd, aby ste sa presvedčili, že kupujete kvalitný produkt.
Potrebujeme:
- 1 PL olivového alebo sezamového oleja (pre chuť odporúčame sezamový)
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 2 strúčiky cesnaku
- Čili je voliteľné
- Na prúžky nakrájaná veľká mrkva
- Na prúžky nakrájaná tekvica (2 šálky)
- Cibuľa alebo pór
- Na prúžky nakrájaná čínska kapusta
- Sezamové semiačka alebo orechy
- Tamari
- Cestoviny
Postup
- V poradí, v akom sú uvedené suroviny, zahrejeme vo woku olej
- Pridáme zázvor, cesnak a čili a opražíme na strednom ohni
- Pridáme mrkvu a chvíľu pražíme pri miešaní
- Potom pridáme tekvicu a miešame, kým zmäkne
- Pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu alebo krúžky póru a kapustu a už iba minútu orestujeme
- Až teraz pridáme tamari a ak treba dochutíme soľou. Tamari je slané, nesoľte vopred.
- Ak máte hotové udon, tak premiešate so zeleninou a ak ste zvolili jednoduché cestoviny, tak ich premiešajte uvarené al dente v osolenej vode.
- Môžete posypať zelenými bylinkami a orechmi, či semiačkami