Vymeňte čipsy za zdravé semiačkové krekre
Upečiete si ich doma takto.
Nechcem napísať, že za domáce čipsy, len slovo „domáce“ v mnohých evokuje, že je niečo zdravšie a pritom to tak vôbec nemusí byť. Minimum, čo ale doma pečené koláče a slanosti vedia zabezpečiť je to, že to nie sú ultra spracované priemyselné výrobky – pokiaľ tieto nepoužijeme v rámci surovín.
Ako napríklad, keď použijeme droždie – ktoré je priemyselný výrobok…
Ale poďme naspať ku krekrom, ktoré si viete pripraviť aj bezlepkovo.
Ako mierku som použila kávovú šálku na lungo a z tohto množstva som upiekla 7 plechov krekrov. Znie to „veľa“, ale verte, že je to dávka tak na jeden večer k dobrému filmu 🙂
Potrebujeme:
1 šálka ľanových semiačok
1 šálka maku (mletý alebo celý, je to jedno)
1 šálka slnečnicových semiačok
1 šálka tekvicových semiačok
1 šálka sezamových semiačok – kľudne rôznej farby)
- Použite také semiačka aké máte doma k dispozícii. Nemusíte použiť všetky naraz.
- Výbornou alternatívou sú aj nadrobno sekané mandle alebo iné orechy.
3 – 4 šálky múky
2 šálky studenej vody
1 šálka oleja (najlepší je hroznový alebo repkový olej, pokiaľ je možné nerafinovaný)
1 PL soli
- Použiť môžete aj iné koreniny, alebo si dochutiť polku cesta tak a druhú polku inak.
- Vyskúšajte napríklad:
- mletú papriku
- rascu
- rímsku rascu
- provensálske korenie
- cesnak
- mletú sušenú cibuľu
- tymián, bazalku, rozmarín
- Atď.
Postup:
Všetky suroviny premiešame a necháme odstáť, aby semienka nasiakli vodu. Môžeme pridať trocha vody podľa potreby tak, aby cesto malo konzistenciu ako halušky.
Vezmeme dva papiere na pečenie (alebo jeden väčší kus preložíme ako hárok papiera). Dáme 1 veľkú lyžicu cesta na stred papiera, prikryjeme druhým papierom a vyvaľkáme ho na tenko ako papier. Tým, že cesto je olejové, vrchný papier na pečenie hravo stiahneme z cesta.
Naznačíme štvorčeky – aké veľké krekre chceme mať (alebo pásiky, trojuholníky) – použijeme silikónový krájač alebo príborový nožík.
Takto pripravené cesto dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na 10 – 14 minút. Záleží od toho, ako vám pečie rúra, sledujte si to.
Po upečení krekre rozlámeme podľa toho, ako sme si ich naznačili a necháme vychladnúť.
Skúsime nechať vychladnúť 🙂
Dobrú chuť.