Vianočný šalát, na ktorý mi „nešahajte“
Inak…
V predvianočnom období, kedy väčšina ľudí rieši Vianočné menu si dajme aj my recept.
Mnohí z vás majú každý rok to isté jedlo, tie isté koláče, do ktorých vám nikto nesmie siahnuť. Máte to tak aj Vy?
Potom sú tu ľudia, ktorí by uvítali zdravšie alternatívy niektorých jedál. Buď preto, lebo majú k tomu zdravotný dôvod, alebo ešte lepšie ak preto, že to tak jednoducho chcú.
Niekedy postačí malá zámena suroviny, ktorú si možno ani nikto nevšimne a na svete je o trochu zdravšie jedlo. A keď tých malých zmien je v každom jedle širokej ponuky vianočného stola, výsledok stojí zato.
Inak
Ponúkame vám preto pár tipov, ako si „ozdraviť“ napríklad zemiakový majonézový šalát. Veríme, že mnohí si povedia, „na zemiakový šalát mi nešahajte“ 😊, veď si ho dávame iba na Vianoce. Jedál, ktoré si dávame „len príležitostne“ je však tak veľa, že na konci dňa zistíme, že každý deň konzumujeme jedlo, ktoré „si dávame iba občas“. A preto, ak myslíte, počarujte s receptom a nikomu o tom nehovorte!
Tipy na miniobmenu šalátu:
- K zemiakom uvarte aj malý kúsok zeleru (surového alebo uvareného) a varenej maslovej alebo hokkaido tekvice a postupujte ako obvykle.
- Vymeňte majonézu za majonézu light.
- Mixujte majonézu s bielym jogurtom alebo s kyslou smotanou.
- Spravte si domácu majonézu. Tá bude rovnakom kalorická, ako z obchodu, ale budete vedieť, čo ste do nej dali. A niekedy aj to stojí za to. Tipy na majonézové recepty nižšie.
- Pridajte do šalátu 1 PL vlákniny pre lepšie trávenie (množstvo vlákniny prispôsobte množstvu šalátu tak, aby si to nikto nevšimol).
- Môžete pridať do šalátu aj 1 postrúhané jablko, ktoré chuťovo nijako nevynikne, pretože jablko je sladké a kyslé, a obe chute v šaláte sú predsa vítané. Šalát však obohatíte o vlákninu a vitamíny.
- Vymeňte hrášok a kukuricu z konzervy za mrazenú. Väčšinou sú oveľa chutnejšie.
Domáce majonézy
- Klasika je mixovanie oleja so žĺtkom, soľou a čiernym korením, ktoré nakoniec môžeme prešľahať s horčicou a citrónovou šťavou. Šľaháme ponorným mixérom v úzkej nádobe alebo v zaváraninovom pohári.
- Menej známa ja domáca majonéza, kde sa s olejom mixujú ponorným mixérom varené vajíčka a dochucujú sa potom podobne ako klasická majonéza.
- Vegan majonézy sa pripravujú z kokosového mlieka, z ktorého sa použije iba hustá časť a znova sa prešľahá s trochou oleja a koreninami podľa chuti.
Tip: na domácu majonézu nepoužívajte panenský olivový olej (ktorý je viac do zelenej farby), ale žltý olivový olej. Panenský by bol horký a nemusel by vám chutiť.