Vegan prívarok z červenej šošovice
Vegan prívarok z červenej šošovice za 10 minút
(hlavné jedlo, vegan, zero waste)
Bonusová finta, ako ju zjedia aj deti!
Potrebujeme:
- 1 veľkú cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 jablko
- Olivový olej alebo iný tuk pod cibuľu
- Rascu, červenú mletú papriku, soľ
- Paradajkový pretlak (passata alebo lúpané paradajky v konzerve sú tiež super)
- Červená šošovica
- Citrón alebo ocot
- Starý chlieb na krutóny
Postup:
- V hrnci rozpálime olej a potom pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a jablko a stíšime oheň. Pridáme aj rascu a červenú mletú papriku.
- Keď je cibuľa zlatej farby a jablko sa rozpadlo, pridáme ešte cesnak, minútu opražíme a podlejeme pretlakom. Necháme prebublať a tyčovým mixérom rozmixujeme. Toto je esenciálne pre mnohé deti, ktoré niektoré jedlá nezjedia jedine preto, že v tom „pláva“ cibuľa.
- Pridáme červenú šošovicu, posolíme a podlejeme vodou. 4ervenej šošovici stačí iba niekoľko minút, napríklad 7 min. Skontrolujme, či má šošovica dostatok tekutín a keď nie, podlejme ešte vodou alebo pretlakom. Pridáme aj druhý prelisovaný cesnak, dochutíme a prikryjeme. Keď začne bublať, môžeme vypnúť a nechať prikryté.
- Pred servírovaním ochutíme citrónom alebo octom, prípadne aj zelenými bylinkami či čerstvým špenátom, mangoldom.
- TIP: Stále vegetariánskou verziou je toto jedlo, ak ho obohatíme bielkovinami z cottage cheese, balkánskeho syra, a samozrejme, môže to byť aj tempeh alebo tofu. Surové, aj opražené, no v tom prípade pozor na množstvo tuku pri pražení!!!
Dobrú chuť.