Karfiol zapečený s chedarovo-horčicovou omáčkou
(hlavné jedlo, aj vegan verzia, bezmäsité)
Suroviny na 2 porcie
- 800 g karfiolu (môže byť aj mrazený)
- 300 ml plnotučného mlieka (môže sa nahradiť rastlinným mliekom)
- 100 g chedaru (môže sa nahradiť lahôdkovým droždím, ktorý slúži ako syr pre vegánov)
- 2 PL dijonskej horčice
- 40 g hladkej múky (môžete použiť aj osvedčenú bezlepkovú múku, napr. cícerovú alebo gaštanovú)
- 30 g parmezánu (lahôdkové droždie)
- Bobkový list, 3 ks
- Soľ, čierne korenie
Postup
- Vhrnci zahrejeme tesne pod bod varu mlieko a bobkový list, pridať môžeme aj guľôčky bieleho, čierneho aj nového korenia. Necháme odstáť pod pokrývkou aspoň pol hodinu, aby mlieko nasiaklo chuť korenín. Toto mlieko môžeme pripraviť aj niekoľko hodín vopred a nechať odstáť s
- Uvaríme karfiol, nie dlhšie ako 3-4 min.
- Do teplého mlieka vmiešame múku, rozmiešame do hladkej pasty, potom vsypeme aj chedar, okoreníme podľa chuti, môžeme pridať aj cesnak alebo bylinky, ale aj tamari alebo fermentovanú sojovú omáčku (1 ČL).
- Vtejto zmesi obalíme ružičky karfiolu a vložíme ich do zapekacej misy na alobal alebo papier na pečenie. Vlejeme aj zbytok omáčky a zapečieme 20 mi na 190 stupňoch.
- Pri podávaní posypeme parmezánom akonzumujme s bohatým česrtvým šalátom.
PS: Múka v tomto obede slúži na zahustenie omáčky. Použite v prípade bezlepkovej stravy pohánkovú múku, pokiaľ nemáte overenú, ktorú bežne používate na podobné účely.