Jesenné kura so zeleninou
(hlavné jedlo, bezlepkové, mäsové, bez škrobovej zeleniny, pre 2 osoby)
Suroviny:
- 2 kuracie stehná, celé
- 200 g paštrnáku
- 200 g mrkvy
- 125 g póru
- 125 g malých cibúľ alebo šalotiek
- 6 lístkov šalvie
- 1 bobkový list
- 2 vetvičky tymiánu (vyskúšajte aj srozmarínom)
- 300 ml hydinového alebo zeleninového vývaru
- 20 g masla
- 2 PL smotany na šľahanie alebo pre ľahšiu verziu biely jogurt
- Soľ, čierne korenie
Postup
- Zeleninu očistíme a umyjeme. Paštrnák a mrkvu rozrežeme po dĺžke na 2 polovice, pór nakrájame na cca. 4 cm dlhé kúsky.
- Vo väčšom hrnci rozpustíme asi polovicu masla a opečieme na ňom kúsky kuraťa zo všetkých strán do zlata. Potom ich vyberieme z hrnca aodložíme na tanier.
- Do hrnca vložíme šalotky alebo cibule a niekoľko minút opekáme. Kura vrátime do hrnca, pridáme zeleninu, bylinky a prilejeme horúci vývar. Kura so zeleninou dusíme na miernom ohni prikryté cca. 50 minút. Pred koncom dusenia kura osolíme a okoreníme podľa chuti.
- Po 50 minútach vyberieme kura azeleninu a do výpeku vmiešame smotanu na šľahanie alebo biely jogurt a zbytok masla. Krátko povaríme a vrátime do omáčky kura aj zeleninu.
- Kura so zeleninou servírujeme ešte s extra dávkou listovej zeleniny!