Hustá krémová cviklová polievka–vegan
(hlavné jedlo, vegan)
Potrebujeme na 2 porcie:
- 600 g surovej cvikle na kocky
- 200 g mrkvy nakrájanej na kolieska
- kúsok zeleru veľký asi ako 1 mrkva nakrájaný na drobné kocky (voliteľné)
- 500 ml vývaru (zeleninového alebo mäsového) alebo vody
- 500 g lúpaných paradajok (domáce alebo konzerva)
- 1 – 2 bobkové listy
- 3 – 4 strúčiky cesnaku
- 125 ml kyslej smotany alebo bieleho jogurtu (alebo rastlinnej smotany)
- morská soľ, čierne korenie
- 1 balenie tofu (ideálne silken tofu (hodvábne))
Príprava:
- Do hrnca vložíme cviklu, mrkvu, zeler, bobkový list azvolené koreniny, zalejeme vývarom a privedieme k Varíme, kým nie je zelenina mäkká, pridáme paradajky, necháme prebublať a pridáme cesnak – zároveň polievku zmixujeme. Použijeme buď ponorný mixér alebo food procesor (ním bude polievka hladšia).
- Dosolíme, ak treba avmiešame aj jogurt do teplej, ale už nie vriacej polievky.
- Tofu osmahneme na teflonovej panvici (nemusíme, môžete ho jesť aj „surové“) avsypeme do polievky. Podávame s krajcom chleba alebo toastu. Namiesto tofu môžete použiť aj natto alebo iný druh fermentovaného sójového výrobku.
TIP: polievku môžete poblázniť hrsťou v rúre upečeného cíceru.