Diéta pri vysokom cholesterole
Zistili vám zvýšenú hladinu tukov v krvi? Vaše výsledky dokáže zachrániť nízkocholesterolová diéta. Zvýšená hladina cholesterolu vedie k ochoreniu srdca a ciev. Telo si túto tukovú látku síce čiastočne vyrába samo, ale väčšinu prijmeme v strave. Našťastie tú si dokážeme ľahko upraviť.
Zo stravy vylúčte | Do stravy doplňte |
---|---|
Vylúčte akúkoľvek tepelnú úpravu jedla na tuku, ako je vyprážanie, fritovanie, pečenie, opekanie a grilovanie na tuku alebo na priamom ohni. | Stravujte sa pravidelne a jedlo si plánujte dopredu 3- až 5-krát denne. |
Nahraďte nezdravé tuky, kam patria živočíšne tuky, palmový olej, ale aj kokosový tuk, zdravými s prevahou nenasýtených mastných kyselín napríklad v olivovom oleji alebo v avokáde. | Nakupujte čerstvé suroviny, uprednostnite ich pred polotovarmi alebo trvanlivými potravinami, nekupujte nátierky a šaláty z obchodu. |
Majonézu nahraďte dipmi z jogurtu a zeleniny. | Vaječný bielok môžete jesť bez obmedzenia, nemusíte sa vzdať ani celého vajca alebo omelety na sucho. |
Plnotučné mliečne výrobky nahraďte polotučnými a nízkotučnými – jogurty do 3% tuku, syry do 30 % alebo do 18 g/100g. | Uprednostnite biele mäso – kuracie, morčacie, králičie. Vzdajte sa kačaciny, husaciny, bravčového mäsa. |
Maslo a masť nahraďte kvalitnými rastlinnými olejmi. | Zaraďte do svojej stravy potraviny s vysokým množstvom vlákniny – ovsené vločky, ovocie a zelenina, orechy, strukoviny, semienka. |
Biele pečivo, múku a cestoviny nahraďte celozrnnými. Nezahusťujte s klasickou zápražkou z bielej múky. Nahraďte ju strúhanou a lisovanou zeleninou alebo napríklad mletými ovsenými vločkami alebo pohánkou. Časť bielej múky v cestách nahraďte strúhanou mrkvou, cuketou alebo tekvicou, orechami, makom. | Ryby zaraďte do jedálnička 2-krát týždenne. |
Obmedzte konzumáciu transmastných kyselín. Nachádzajú sa v trvanlivom pečive, náhradách čokolády, polevách, cukrovinkách, lacných stužených tukoch alebo vyprážanom jedle. | Denne zjedzte aspoň 200 g ovocia a 400 g zeleniny. |
Obmedzte pridaný cukor najmä v nápojoch a cukrovinkách. | Nezabúdajte na strukoviny. Zaraďte ich do svojho jedálnička aspoň 2-krát týždenne. |
Z nápojov sa vyhýbajte sladeným limonádam, sirupom, granku, alkoholu. | Dodržiavajte pitný režim, dajte prednosť nápojom bez cukru a náhradných sladidiel. |
Aký máte cholesterol?
Odporúčané hodnoty LDL cholesterolu
Osoby s nízkym rizikom < 3,0 mmol/l
Osoby s vysokým rizikom < 1,8 mmol/l
Osoby s veľmi vysokým rizikom < 1,4 mmol/l
Odporúčané hodnoty trigliceridov
< 1,7 mmol/l
Odporúčané hodnoty HDL cholesterolu
Muži > 1,0 mmol/l
Ženy > 1,2 mmol/l
Nízke riziko: bežná, „zdravá“ populácia.
Vysoké riziko: osoby s vysokými hodnotami cholesterolu alebo krvného tlaku, pacienti s familiárnou hypercholesterolémiou, pacienti s diabetom trvajúcim dlhšie ako 10 rokov, osoby s poruchami funkcie obličiek.
Veľmi vysoké riziko: osoby po infarkte srdca alebo mozgovej mŕtvici, s komplikáciami spojenými s cukrovkou.