Diéta pri cukrovke 2. typu
Ak máte diabetes 2. typu, iste nám dáte za pravdu, že veľmi ľahko priberiete a to najmä v okolí pásu. Ak k tomu prirátate nižší energetický výdaj, nič iné vám neostáva, len zmenšiť porcie a rozdeliť si ich na niekoľko menších jedál. Diéta je pri cukrovke najdôležitejšou súčasťou liečby, ba čo viac, ak je preventívna, dokáže riziko diabetu 2. stupňa oddialiť.
Medzi diabetickou diétou 2. typu a redukčnou diétou nie sú zasa také veľké rozdiely. Redukčná diéta zvyčajne nemá viac ako 6 300 kJ alebo 1500 kcal, diabetická diéta by mala obsahovať do 175 g sacharidov. Aj pri cukrovke 2. typu je kľúčové zníženie hmotnosti a obmedzenie tukov. Strava bohatá na tuky totiž zhoršuje inzulínovú rezistenciu, je toxická pre beta-bunky v pankrease a zvyšuje energetickú záťaž stravy.
Nie po všetkých potravinách, po ktorých môže siahnuť obézny človek, môžu jesť diabetici a platí to aj naopak. Potraviny označené „light“ môžu byť vhodné pre obéznych ľudí kvôli zníženému energetickému obsahu, ale nie všetky sú vhodné aj pre diabetikov, pretože sa v nich niekedy používa sacharidové sladidlo. Potraviny označené ako „dia“ bývajú sladené umelými sladidlami, ale energetický obsah nemusí byť znížený, pretože obsah tuku je zvyčajne zachovaný alebo dokonca zvýšený. Nemusia byť preto vhodné pre obéznych a nie sú vhodné pre obéznych diabetikov 2. typu. Pri oboch skupinách potravín je preto potrebné poznať zloženie výrobku.
Zo stravy vylúčte | Do stravy doplňte |
---|---|
Ak máte nadváhu alebo obezitu, musíte znížiť množstvo tukov. Odstráňte alebo výrazne obmedzte voľné tuky – na varenie, aj mazanie. Vylúčte všetky tučné potraviny – tučné syry, údeniny, tučné mäso, paštéty, šľahačku, tučné dezerty, sušienky, mrazené krémy, majonézu. | Stravujte sa pravidelne a jedlo si plánujte dopredu 3- až 6-krát denne. Drobná desiata alebo olovrant, prípadne druhá večera zamedzí pocitom hladu pred hlavnými jedlami a nočnému jedeniu. |
Obmedzte príjem mäsa, uprednostňujte ryby a hydinu. Údené mäso len zriedkavo, v malom množstve a len netučné. | Medzi jedlami by mali byť 3-4 hodiny, ale ak sa neliečite inzulínom, môžete desiatu a olovrant vynechať a ponechať len 3 hlavné jedlá. |
Mliečne výrobky vyberajte len v nízkotučnom variante. | Ak nemáte do jedla chuť, nemusíte sa nútiť. |
Rastlinné tuky neobsahujú cholesterol a sacharidy, ale sú zdrojom energie, preto je nutné aj ich množstvo korigovať. | Posledné jedlo dňa by ste mali zjesť v čase od 18.00 do 21.00 h s prestávkou aspoň 2 hodiny pred spánkom. |
Pri nadváhe a obezite obmedzte soľ v strave. | Denný príjem energie a sacharidov je v strave rozdelený na tretiny: tretina taniera by mala byť tvorená bielkovinou, tretina prílohou a tretina zeleninou. Prísnejšia možnosť je: štvrtinu taniera zaberá bielkovina, polovicu ovocie a zelenina a štvrtinu príloha. |
Vyhnite sa alkoholu, obsahuje prázdne kalórie. | Nezabúdajte na dostatočný príjem nízkoenergetických tekutín. |