Alkohol a rakovina
Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC), výskumný orgán Svetovej Zdravotníckej Organizácie, klasifikuje alkohol od roku 1988 ako karcinogén prvej triedy.
Pracovná skupina IARC píše:
„U ľudí existuje dostatok dôkazov o karcinogenite konzumácie alkoholu. Konzumácia alkoholu spôsobuje rakovinu ústnej dutiny, hltana, hrtana, pažeráka, kolorekta, pečene (hepatocelulárny karcinóm) a ženského prsníka.“
Personal Habits and Indoor Combustions, IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans Volume 100E (2012)
7 druhov rakoviny – kvôli alkoholu
Povedomie našich zákonodarcov a širšej verejnosti však neodzrkladľuje skutočnosť, že alkohol je príčinou minimálne 7 druhov rakoviny. Dnes existuje a stále rastie množstvo dôkazov, ktoré ukazujú, aká silná je korelácia medzi užívaním alkoholu a rizikom rakoviny. 4,2% všetkých úmrtí na rakovinu je spôsobených alkoholom
V súčasnosti existuje a stále rastie množstvo dôkazov, ktoré ukazujú, aká silná je korelácia medzi užívaním alkoholu a rizikom rakoviny. Po tabaku (18%) je alkohol druhou najväčšou príčinou rakoviny – dávno pred ďalšími rizikovými faktormi, ako sú infekcie (3%), fyzická nečinnosť alebo slnečné žiarenie.
Profesor Jürgen Rehm hovorí: „Skutočnosť, že alkohol je karcinogén, sa jasne potvrdila.“
Správa World Cancer Report 2020 ukázala, že roku 2016 bola konzumácia alkoholu jedným z hlavných globálnych rizikových faktorov pre vznik a úmrtie na rakovinu.
- Alkohol spôsobil odhadom 376 200 úmrtí na rakovinu, čo predstavuje 4,2% všetkých úmrtí na rakovinu na celom svete v roku 2016.
- Posledné údaje naznačujú, že celosvetovo vzrástol podiel rakoviny spôsobenej alkoholom. Alkohol bol zodpovedný za najväčší podiel úmrtí na rakovinu v európskych a amerických regiónoch, kde 6,2% a 4,6% všetkých úmrtí na rakovinu bolo pripísaných konzumácii alkoholu.
7 typov rakoviny
- ústa
- hrdlo (hltan),
- pažerák
- hrtan
- prsia (u žien)
- črevo (hrubé črevo a konečník)
- pečeň
Alkohol pravdepodobne tiež zvyšuje riziko rakoviny žalúdka a môže tiež ovplyvniť riziko vzniku niektorých ďalších druhov rakoviny. Pri každom z týchto druhov rakoviny platí, že čím viac alkoholu človek konzumuje, tým vyššie je riziko rakoviny. Ale pri niektorých druhoch rakoviny, najmä pri rakovine prsníka, môže konzumácia čo i len malého množstva alkoholu zvýšiť riziko a preto neexistuje bezpečné množstvo konzumácie alkoholu. Existuje len nízkoriziková a vysokoriziková konzumácia alkoholu.
Neexistuje bezpečné alebo zdravé množstvo alkoholu
Dôkazy ukazujú, že čím viac alkoholických nápojov ľudia konzumujú, tým väčšie je riziko mnohých druhov rakoviny, tvrdí World Cancer Research Fund International’s Continuous Update Project (CUP). U niektorých druhov rakoviny existuje zvýšené riziko pri akomkoľvek množstve konzumovaného alkoholu, zatiaľ čo u iných druhov rakoviny je riziko zrejmé pri vyššej úrovne konzumácie.
„Alkoholické nápoje sú pôvodcom rôznych druhov rakoviny bez ohľadu na druh konzumovaného alkoholického nápoja. Kauzálnym faktorom je zjavne samotný etanol. Rozsah, v akom sú alkoholické nápoje príčinou rôznych druhov rakoviny, závisí od množstva a frekvencie konzumácie alkoholu“
WCRF/ AIRC Continuous Update Project
Rakovina prsníka a hrubého čreva vedie prím
Veľká časť týchto škôd spojených s alkoholom súvisí s ľahkou až miernou konzumáciou alkoholu, najmä u žien. Napríklad v Nemecku sú dvoma najčastejšími druhmi rakoviny rakovina prsníka a rakovina hrubého čreva a konečníka.
- Viac ako 20% prípadov rakoviny spôsobenej alkoholom v týchto kategóriách sa vyskytuje u žien, ktoré konzumujú menej ako dva nápoje denne.
- U mužov 8% všetkých prípadov kolorektálneho karcinómu, ktoré možno pripísať alkoholu, patrí do týchto kategórií užívania alkoholu v nízkych dávkach.
Analýza 32 štúdií z roku 2018, ktoré skúmali povedomie bežných ľudí o alkohole ako rizikovom faktore pre rakovinu v 16 krajinách, ukázala, že je toto povedomie nízke v mnohých krajinách sveta. Pokusy o zvýšenie povedomia boli obmedzené a predstavujú významnú potrebu v oblasti verejného zdravia. Potenciálnymi stratégiami na zvýšenie povedomia sú uvedenie informácie priamo na alkoholových fľašiach a úprimný rozhovor medzi pacientmi a lekármi o alkohole a rakovine.
Najefektívnejším celospoločenským prevenčným opatrením je zdanenie všetkých alkoholických nápojov. Podľa Európskej regionálnej kancelárie WHO, zdvojnásobením súčasnej úrovne daní na alkohol, by sme sa ročne vyhli 85000 úmrtiam na rakovinu v Európe.
Zdroj: Movendi International pre Týždeň prevencie