Ktoré potraviny najviac škodia zdraviu?
Dnes sa považujú za najškodlivejšiu zložku potravín priemyselne vyrábané formy transmastných kyselín.
Tieto nenasýtené mastné kyseliny vznikajú pri tzv. hydrogenizácii (čiastočnej alebo úplnej) rastlinných olejov, čo je jeden z postupov pri výrobe stužených rastlinných tukov, margarínov a úprave niektorých olejov (pozri kapitolu Perla medzi tukmi neskôr na tejto webstránke).
Z týchto potravín neexistuje bezpečná hladina
Tieto najškodlivejšie tuky, pri ktorých nejestvuje bezpečná hladina, sa dokázali aj v materskom mlieku.
Ako sa tam môžu dostať? Stačí konzumovať potraviny, v ktorých sa tieto cudzorodé látky vyskytujú (napr. v reštauráciách, zariadeniach rýchleho občerstvenia, v trvanlivých pekárskych a cukrárskych výrobkoch, vo všetkých druhoch polotovarov, v zmrzlinách, v omáčkach, v instantných jedlách a pod. V Kanade sa v materskom mlieku našlo až 7 percent týchto nebezpečných látok, ktoré ľahko prechádzajú aj do krvného obehu plodu.
Cholesterol v materskom mlieku neškodí, ale prospieva! Škodí, ak sú tam prítomné umelé, priemyslovo vyrábané formy transmastných kyselín, ktoré sú rovnako neprirodzené ako polychlórované bifenyly a dioxíny, ktoré sa občas v materskom mlieku vyskytovali aj u nás v oblastiach, kde sa vyrábali náterové hmoty. Dôkaz, že naši predkovia poznali mimoriadne priaznivé účinky dojčenia na psychomotorický rozvoj dieťaťa, dosvedčujú Slovenské prostonárodné povesti Pavla Dobšinského a v nich rozprávka Lomidrevo alebo Valibuk.
Rozprávka o Valibukovi
Keď sa Valibuk narodil, otec hovorí matke:
„Mamko, kým nás bude Pán Boh živiť, musíš toho chlapca za 7 rokov nadájať, môžbyť z neho niečo vyrastie.“
A veruže vyrástlo. Chlapča bolo mocné a šikovné. Keď sa zavŕšil siedmy rok, vraví Valibuk:
„Mamko, ty ma musíš ešte za sedem rokov nadájať.“
Všetci žasli nad jeho silou, veď buky váľal aj s koreňmi, ale aj nad rozumnosťou, nikto sa mu v tom nevyrovnal.
Dojčené deti:
- nebývajú choré,
- netrpia alergiami,
- sú obratné,
- vynikajú silou a
- zvýšenou inteligenciou.
To sú výsledky najnovších sledovaní.
Čím sa líšia od múdrosti našich predkov? Napokon dôkaz patriaci k tým smutnejším, ale pravdivým.
Vrodené syndrómy pre nedostatok cholesterolu v tele?
Pred viacerými rokmi traja autori nezávisle opísali vrodený syndróm, ktorý bol pomenovaný podľa ich mien: Smithov-Lemleyho-Opitzov. Bol opakovane opísaný aj na Slovensku (doc. Bzdúch). U postihnutých dominuje:
- závažné poškodenie intelektu na úrovni ťažkej slabomyseľnosti (oligofrénie),
- výrazné sú deformity lebky,
- vyskytuje sa rázštep tvrdého podnebia,
- zrastené prsty (syndaktília) alebo prsty navyše (polydaktília).
Vzhľadom na novorodenecký vek sérové hladiny cholesterolu boli mimo centra záujmu.
Až neskôr sa zistilo, že všetky postihnuté deti spája nápadne nízka hladina cholesterolu a vysoká hladina jeho prekurzora – 7-dehydrocholesterolu. Príčinou syndrómu S-L-O je neschopnosť pečene syntetizovať cholesterol pre defektný enzým 7-dehydrocholesterolreduktázu, ktorý predstavuje posledný z 36-stupňovej kaskády jeho syntézy. Malá zmena, ale ďalekosiahle následky.
Prečítajte si o cholesterole v našom článku: Výživa pre podporu zdravia srdca
Dôkaz o nezastupiteľnej úlohe cholesterolu s jasným dôrazom – to, čo rozhoduje o hladine cholesterolu, nie je cholesterol v potrave, ale schopnosť nášho tela cholesterol syntetizovať