Spravte takúto zmenu a dostanete neuveriteľne nadýchaný hummus
(vegan, bezlakto, bezlepko, bez cukru)
Nielen koláč je dokonalý vtedy, keď je nadýchaný. Aj hummus. Viete ako to dosiahneme?
Základom klasického hummusu je cícer. Zvoliť si môžeme:
- Suchý cícer
- Cícer zo skla
- Cícer z konzervy
Suchý cícer treba najprv namočiť na min. 12 hodín podobne ako ostatné strukoviny. Až potom ho varíme. Ale možno ste doteraz pripravovali hummus z cíceru zo skla, či z konzervy tak, že ste ho už neprevarili. Aj ja som to tak robievala. Nikdy mi môj hummus nechutil tak fantasticky, ako napríklad v arabskej reštaurácii. Ale potom som spravila túto zmenu a odvtedy je môj hummus tá TOPka.
Začala som variť aj hummu z konzervy a zo skla. Odporúčam vyskúšať nasledovne. K hummusu budeme potrebovať ešte:
- 1 sklo cíceru aj so šťavou
- 1 čl sódy bikarbóny
- 1 PL tahini
- 2 strúčiky cesnaku
- Soľ
- Citrón
- 3 kocky ľadu
Postup:
- Cícer scedíme a odložíme bokom šťavu, ešte ju budeme potrebovať.
- Nasypeme cícer do hrnca, podleje vodou, pridáme čl sódy a 1 cesnak, varíme pod pokrievkou až 30 minút!
- Potom scedíme a vychladnutí cícer nasypeme do mixéra. Prilejeme polovicu vody, cesnak a tahini a mixujeme 2 minúty.
- Posolíme a prípadne pridáme ešte šťavu – záleží, aký hustý cícer chceme mať. Ak ho budeme používať ako dip alebo namiesto „majonézy do tortilly“, tak môže byť aj menej hustý.
- Ešte premixujeme. Nepridávam olivový olej, stačí obsah tuku, ktorý je zo sezamovej pasty – tahini.
- Na záver pridáme 3 kocky ľadu a ešte premixujeme 1 min.
Ak chcete cícer dochutiť, môžete na to použiť napríklad:
- Opraženú cibuľu
- Olivy
- Sušené paradajky
- Pečenú červenú papriku
- Viac cesnaku
- Kari korenie
- Rímsku rascu
- A iné.
Cícer je bohatým zdrojom bielkovín a vlákniny a mali by sme ho zaradiť do jedálnička na pravidelnej báze. Ochutnali ste už „rezne“ z cícera? Voľačo fantastické. Napíšeme nabudúce.
Prípravu hummusu si môžete pozrieť aj vo forme nášho videa na FB a IG Týždeň prevencie.