Pól kilová pšenová kaša na raňajky pre hladošov
Bohaté a zdravé raňajky pre zdravie ciev a srdca
(raňajky, bezmliečne, bezlepkové, bez cukru a sladidiel)
To, že naše zdravie je vo veľkej miere ovplyvnené našou stravou, je fakt, ktorý by sme si mali denno denne pripomínať. Faktom je ale aj to, že na to veľmi rýchlo zabúdame vo víre povinností a často aj vo víre náhleho hladu.
Hoci mnohí sú názoru, že raňajky sú základom dňa, dnes už vieme, že je to skôr individuálne. Niekto začína deň bohatými alebo naopak, malými raňajkami, ale niekto až obedom. Každý si nájde to „svoje“ a ono sa to aj často mení. Raz si človek dáva raňajky a inokedy nemá túto potrebu.
Nech je to tak, či onak, mali by sme dbať o vyváženú stravu na makroživinovej, ale aj mikroživinovej úrovni. Nestačí si sledovať príjem bielkovín, sacharidov a tukov, ale dbajme aj o príjem vitamínov, minerálov, ktoré sa v nich skrývajú. Preto je dôležitý zdroj príjmu – ani nie energie – ale živín. Niekedy stačí malá zmena pohľadu napríklad na orechy. Nie sú to len tuky, ale je to aj zdroj esenciálnych živín, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie hormónov, mozgu a vyživovanie tela na úrovni stopových prvkov.
Dnes si doprajeme na raňajky pšenovú kašu, ktorá je vhodná aj pre hladošov, pretože z daného – zdanlivo malého množstva surovín vyčarujeme pol kila chutnej a zdravej kaše.
Potrebujeme:
- 50 g pšena v suchom stave (jáhly)
- 2-3 dl vody
- 10 g ľanových semiačok
- 10 g slnečnicových semienok
- 10 g lúpaného konope semiačok
- 100 g ovocia (čerstvé, mrazené, ideálne drobné ovocie ako maliny, ríbezle, čučoriedky, …)
Postup:
- Namočíme semiačka do pól deci vody a necháme odstáť.
- Do hrnca nasypeme pšeno a prilejeme vodu. Privedieme k varu a na miernom ohni )na indukčnej varnej doske na 1. stupni) necháme povariť 20 minút. V polčase sa pozrieme, či má pšeno dosť vody, aby neprihorelo.
- Po uvarení prilejem semiačka aj s vodou a premiešame. Zároveň vypneme oheň.
- Nasypeme ovocie, premiešame a prikryté necháme odstáť, aby sa chute spojili.
TIP:
Spravte si takúto kašu večer a nechajte do rána odstáť, kľudne aj na kuchynskej linke. Pri odchode do práce iba schmatneme a ničím sa nezdržiavame. Dobrú chuť.