Pomazánka
Pomazánka– inak a zdravšie
(vegan, vhodné aj pre alergikov na laktózu a mliečne bielkoviny)
Vegan suroviny sú veľkou pomocou pre alergikov ABKM. Nekupujú ich len vegáni.
Na silvestra, na narodeniny, „len tak pre zmenu“ alebo najideálnejšie na desiatu deťom do školy… Túto naozaj milujeme. Vyskúšajte!
Potrebujeme:
- 1 konzerva zeleného hrášku aj s nálevom
- 1 malá červená cibuľa alebo šalotka
- 1 malý cesnak
- ½ bieleho cottage syru, my sme použili RAJO*
- Hrsť čerstvej mäty
- 50 g masla Rajo**
- 4 PL krému na varenie Rajo***
- Citrónová šťava, soľ, čierne korenie
- Lahôdkové droždie alebo parmezán
Postup a vysvetlivky *
- Postupne všetko pridáme do mixéra alebo sekáča, aby sme zo surovín vyrobili relatívne hladký krém.
- Najprv pridáme hrášok s polovicou nálevu a zbytok pridávame postupne, aby sme dokázali regulovať hustotu pomazánky. Ak pridáme viac a z pomazánky sa stane „dip“, tiež sa nič hrozné nestalo, však?
- Potom pridáme cibuľu, cesnak, mätu, mäkké maslo, krém na varenie a koreniny.
- Ak chceme zachovať štruktúru cottage, tak pridáme až po zmixovaní, ale rovnako môžeme syr zapracovať do krému.
- Nakoniec dochutíme citrónom a lahôdkovým droždím alebo parmezánom.
Vysvetlivky:
*Cottage syry rôznych značiek sú odlišnej chuti. Na slané pokrmy používame cottage od Rajo, lebo nie je sladké a je skôr neutrálnej chuti. Cottage samozrejme môžeme aj vynechať, na chuti pomazánky to nič nepokazí.
**Môžeme použiť aj Rajo vegan maslo, ak chceme robiť vegánsku pomazánku.
***My sme použili Vegan Rajo krém na varenie. Nie kvôli tomu, že by sme chceli mať vyslovene a striktne vegan jedlo, ale kvôli alergii na mliečne bielkoviny.
Vegan suroviny sú veľkou pomocou pre alergikov ABKM. Nekupujú ich len vegáni.