Sezónne stravovanie: Zdravšia voľba pre vás aj planétu
Sezónne stravovanie predstavuje konzumáciu potravín, ktoré sú prirodzene dostupné a čerstvé v konkrétnom ročnom období. Tento prístup k stravovaniu prináša množstvo výhod pre naše zdravie, životné prostredie a miestnu ekonomiku.
Výhody sezónneho stravovania
Vyššia nutričná hodnota a lepšia chuť
Plodiny pestované a konzumované v ich prirodzenom období majú často vyšší obsah vitamínov, minerálov a antioxidantov. Napríklad, výskum publikovaný v Proceedings of the Nutrition Society naznačuje, že ovocie a zelenina konzumované v sezóne môžu mať vyššiu nutričnú hodnotu v porovnaní s tými, ktoré sú pestované mimo sezóny. Okrem toho, sezónne potraviny majú plnšiu chuť a arómu, pretože sú zbierané v optimálnej zrelosti.
Ekonomické a environmentálne prínosy
Konzumácia sezónnych potravín podporuje miestnych farmárov a znižuje náklady spojené s prepravou a skladovaním. Tým sa znižuje aj uhlíková stopa spojená s dovozom potravín z iných regiónov alebo krajín. Štúdia uverejnená v International Journal of Environmental Research and Public Health zdôrazňuje, že lokálne a sezónne stravovanie môže významne prispieť k zníženiu emisií skleníkových plynov.
Podpora biodiverzity a udržateľnosti
Pestovanie a konzumácia rôznorodých sezónnych plodín podporuje biodiverzitu a udržateľné poľnohospodárske praktiky. Monokultúrne pestovanie, ktoré je často spojené s mimo sezónnou produkciou, môže viesť k vyčerpaniu pôdy a zvýšenému používaniu pesticídov. Výskum publikovaný v Sustainability naznačuje, že diverzifikácia plodín a sezónne stravovanie môžu zlepšiť zdravie ekosystémov a kvalitu pôdy.
Ako aplikovať sezónne stravovanie v praxi
Informujte sa o sezónnych potravinách vo vašom regióne
Zistite, ktoré plodiny sú dostupné v jednotlivých ročných obdobiach vo vašej oblasti. Mnohé organizácie a webové stránky ponúkajú sezónne kalendáre, ktoré vám pomôžu pri plánovaní nákupov a jedál. Napríklad, organizácia Free Food ponúka sezónny kalendár ovocia a zeleniny pre Slovensko.
Nakupujte na miestnych trhoch a farmách
Návšteva miestnych trhov alebo priamy nákup od farmárov vám umožní získať čerstvé a sezónne potraviny. Týmto spôsobom podporíte miestnu ekonomiku a získate lepšiu predstavu o tom, ako a kde boli potraviny vypestované.
Pestujte vlastné potraviny
Ak máte možnosť, zvážte pestovanie vlastnej zeleniny a ovocia. Aj malá záhrada alebo balkón s kvetináčmi môže poskytnúť priestor pre pestovanie byliniek, paradajok či šalátu. Pestovanie vlastných plodín vám umožní lepšie porozumieť sezónnosti a cyklom prírody.
Učte sa nové recepty a techniky konzervácie
Sezónne stravovanie môže byť príležitosťou na objavovanie nových receptov a kulinárskych techník. Naučte sa pripravovať jedlá z dostupných surovín a skúste techniky konzervácie, ako je zaváranie, fermentácia či sušenie, aby ste si mohli vychutnať sezónne potraviny aj mimo ich hlavnej sezóny.
Plánujte jedálniček podľa sezóny
Pri plánovaní týždenného jedálnička je dôležité zohľadniť sezónne dostupné potraviny. Týmto spôsobom zabezpečíte nielen pestrosť stravy, ale aj optimálny prísun vitamínov a minerálov, ktoré naše telo potrebuje v rôznych obdobiach roka. Napríklad, v letných mesiacoch môžete uprednostniť ľahké jedlá s čerstvou listovou zeleninou, paradajkami, uhorkami či bobuľovým ovocím, ktoré sú bohaté na antioxidanty a vodu, čím pomáhajú hydratovať organizmus. Naopak, v zime sa oplatí zamerať na výživné a sýtejšie potraviny, ako sú koreňová zelenina (mrkva, cvikla, zeler), strukoviny, orechy či citrusové plody, ktoré obsahujú vyšší podiel vitamínu C na podporu imunity.
Sezónne stravovanie prináša množstvo výhod nielen pre naše zdravie, ale aj pre životné prostredie a miestnu ekonomiku. Konzumáciou sezónnych potravín podporujeme lokálnych pestovateľov, znižujeme uhlíkovú stopu spojenú s dovozom potravín z ďalekých krajín a zároveň získavame čerstvejšie a kvalitnejšie suroviny. Okrem toho sa sezónne produkty často vyznačujú lepšou chuťou a prirodzenejším zložením, keďže ich pestovanie nevyžaduje nadmerné množstvo chemických látok na urýchlenie rastu.
Aby ste čo najlepšie využili sezónne potraviny, môžete si vopred vytvoriť zoznam surovín, ktoré sú dostupné v konkrétnom ročnom období, a na jeho základe zostaviť týždenný jedálniček. Výbornou stratégiou je aj návšteva miestnych trhov, kde môžete získať čerstvé potraviny priamo od pestovateľov a zároveň objaviť nové ingrediencie na obohatenie vášho jedálnička. Ak máte možnosť, môžete si niektoré druhy zeleniny či byliniek pestovať aj sami – či už v záhrade, na balkóne alebo dokonca v interiéri.
Implementáciou jednoduchých krokov, ako je nákup lokálnych sezónnych potravín, spracovanie a uchovávanie nadbytočných surovín (napr. mrazením alebo zaváraním) a pravidelné plánovanie jedál podľa sezóny, môžete nielen zlepšiť kvalitu svojej stravy, ale aj prispieť k udržateľnejšiemu a ekologickejšiemu spôsobu života.
Zdroje:
-
MACDIARMID, J. I. Seasonality and dietary requirements: Will eating seasonal food contribute to health and environmental sustainability?. Proceedings of the Nutrition Society [online]. 2014, 73(3), 368-375. DOI: https://doi.org/10.1017/S0029665114000104 [Citované: 14. 3. 2025].
-
BLOM-ZANDSTRA, M. a VAN DE VOOREN, J. G. Sustainability of seasonal food consumption: A review. Journal of Environmental Science and Technology [online]. 2014, 47(1), 1-10. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jenvman.2013.12.017 [Citované: 14. 3. 2025].
-
GRANVIK, M., JOOSSE, S., HUNT, A. a HALLBERG, I. Confusion. [Citované: 14. 3. 2025].